Dynamics 365 is zonder twijfel mijn specialisme, maar daarnaast heb ik mij de afgelopen 2 jaar meer verdiept in andere Microsoft producten. Dit niet alleen vanwege mijn interesse in deze producten, maar ook omdat de grenzen tussen de verschillende producten steeds meer vervagen. Alle verschillende producten die eerst allemaal een specifiek doel dienden, komen steeds dichter bij elkaar te staan en gaan ook steeds meer samenwerken om een efficient en krachtig platform te vormen.

Office 365

Iedereen kent wel Office-producten van Microsoft; Word, Excel, PowerPoint. Office 365 is heel veel meer; het is dé digitale werkplek voor iedere organisatie. Het is een online platform dat een centrale plek biedt voor alle applicaties, documenten en andere bedrijfsgerelateerde gegevens. Werk altijd en overal met dezelfde up-to-date bestanden, op ieder apparaat. Denk hierbij aan de welbekende Office producten (die ook online in de browser te gebruiken zijn), maar ook allerlei andere onmisbare applicaties zoals bijvoorbeeld Outlook (e-mail o.b.v. Exchange Online), SharePoint (voor document-beheer en intranet), Teams (samenwerkingsplatform) en Yammer (sociaal bedrijfsnetwerk, vergelijkbaar met Facebook). Dynamics 365 is hier een essentieel onderdeel van. Overigens kan Dynamics 365 ook zonder Office 365 afgenomen worden, maar hiermee wordt de volledige potentie van het hele platform niet optimaal benut.

 

Azure

Daar waar Office 365 de digitale werkplek voor uw organisatie realiseert, biedt Microsoft Azure een cloud-platform voor het realiseren van een krachtig technisch platform. Maak en beheer virtuele servers waar u uw eigen applicaties op kunt installeren en beheren. Creëer integraties tussen front- en backoffice systemen m.b.v. Logic Apps en automatiseer gegevensstromen met Flow. Zet snel en veilig SQL databases op of realiseer webservices met enkele klikken om gegevens te kunnen ontsluiten naar systemen buiten uw bedrijfsnetwerk. Dit zijn slechts enkele voorbeelden; en Microsoft blijft Azure ontwikkelen en steeds meer nieuwe functionaliteit toevoegen.

 

Door mijn basiskennis van deze twee belangrijke Microsoft producten, kan ik meedenken over het inzetten hiervan.