Ondanks dat Dynamics 365 een zeer aanpasbare en flexibele applicatie is, kan er behoefte zijn aan specifieke functionaliteit die niet met de standaard mogelijkheden op te lossen is. Hiervoor zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden om met maatwerk ontwikkeling toch te voorzien in deze behoefte. Ik heb veel ervaring in het ontwikkelen voor Dynamics 365, gebruik makende van de volgende technologieën.

JavaScript

Met JavaScript kunnen er aanpassingen worden gedaan aan de client side van de applicatie. Dit zijn voornamelijk aanpassingen aan de user interface; denk hierbij aan het wijzigen van layout of het tonen van waarschuwingen of berichten. Ook kunnen er m.b.v. JavaScript webservice calls gemaakt worden, om bv. een actie in Dynamics 365 of zelfs een externe applicatie te starten.

HTML/CSS

Aangezien Dynamics 365 zelf een web-applicatie is, kan er HTML en CSS gebruikt worden om maatwerk componenten te ontwikkelen, bv. het maken van een HTML pagina om gegevens op een specifieke manier te presenteren.

.NET

Door het gebruiken van .Net code (C#) kunnen er maatwerk workflows of plugins worden ontwikkeld. Hiermee kan er specifieke bedrijfslogica ontwikkeld worden die op de server wordt uitgevoerd; onafhankelijk van input van gebruikers. Dit kan variëren van eenvoudige berekeningen tot complexe data-stromen.

Let op: niet alle aanpassingen die met maatwerk code ontwikkeld kan worden, worden ondersteund door Microsoft. Dat betekent dat wanneer de applicatie wordt geüpdate door Microsoft, deze aanpassingen mogelijk niet meer werken. Het is daarom aan te raden om altijd alleen maar ondersteunde code te gebruiken bij het ontwikkelen van maatwerk.